32. WORLDFOOD İSTANBUL FUARI KAPILARINI AÇTI

03-09-2024 / Gösterim Sayısı : 454 / Arşiv

 

Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkânı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı WorldFood İstanbul, 32'nci kez Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

Avrasya'nın en büyük sektör fuarı olan etkinliğin açılışı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Ahmet Gümen, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet Güldal ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Fuar kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü TİM Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’un yaptığı "Küresel Pazarlarda Yeni Dönem: Sürdürülebilir Gıda ve İhracat" başlıklı oturumda Genel Müdürümüz Güldal, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve TİM Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu konuşmacı olarak yer aldı.

“ÜRETİMDE İSTİKRAR VE DEVAMLILIK ANCAK PLANLAMA İLE MÜMKÜNDÜR”

Güldal paneldeki konuşmasında, üretimde "devamlılık" yaklaşımının önemini vurgulayarak "Tarım Bakanlığımız ve ilgili kamu kuruluşlarımızın özel çabaları ve sektör profesyonellerinin işbirliğiyle bu alanda yüksek hedefler koymuş durumdayız. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığımızın başlattığı üretim planlaması, bu alanda atılan en önemli adımlardan bir tanesi. Üretimde istikrar ve devamlılık ancak planlama ile mümkündür. Üretim planlaması, özellikle fiyat dalgalanmalarından üreticilerimizin olumsuz etkilenmelerinin önlemesi ve ilgili sektörlerin de ürünlere daha garanti bir şekilde erişebilmesini sağlaması bakımından önem arz etmektedir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretim planlaması ve sözleşmeli üretimle alakalı tüm yasal altyapıyı hazırladığını belirten Güldal, “Bu konularla ilgili enstrümanları hayata geçirebilmek için öncelikle destekleme politikalarını belirledi Bakanlığımız. Bu doğrultuda 29 Ağustos’ta açıklanan Karar ile ilk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık olarak ve üretim döneminden önce açıklanmış oldu. Fakat üretim planlaması çalışmasının sadece üretici ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında seyretmesi yeterli değil. Planlama konusuna pazarlama, işleme ve sanayi alanları da dâhil olmak üzere alt yapının oluşturulması anlamında ilgili kurum ve kuruluşların da desteği gerekiyor. Verilecek bu destek, üretimin sürdürülebilirliği, tarımsal ürün piyasalarında istikrarın sağlanması ve ülkemizdeki gıda arz güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Açılışın yapıldığı gıda fuarında ülkemizdeki bitkisel ve hayvansal ürünlerle iştigal eden önemli markaların yer aldığını kaydeden Güldal “Katılımcı firmaların üretim planlaması ve sözleşmeli üretimle ilgili bilgi sahibi olmalarını çok önemli görüyorum. Beklentimiz, tarım sektörünün de bu süreçte kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleridir.” şeklinde konuştu.

Bir üretim döneminin geride bırakıldığını ve hububat-bakliyat anlamında çalışmaların tamamlandığını, TMO’nun elindeki stokların ticarete konu olacağı bir döneme girileceğini dile getiren Güldal, ihracatçılarımızın ihtiyacı olan hammadde için iç piyasada yeterli stokun bulunduğunu vurgulayarak önümüzdeki sürecin bu çalışmalarla devam edeceğinin altını çizdi.

"TARIMSAL ÜRÜN İHRACATINDA DÜNYA LİDERLERİ ARASINDA YER ALIYORUZ"

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Kılıçkaya da salgın ve iklim krizi gibi küresel zorlukların etkisinde tarım ve gıdanın ne kadar hayati öneme sahip olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin etkili dış ticaret politikaları sayesinde tarımsal ürün ihracatında dünya liderleri arasında yer aldığını belirten Kılıçkaya, "Gıda arz güvenliğimizden ödün vermeden elde ettiğimiz bu başarıları daha da ileriye taşımak amacıyla çeşitli alanlarda destekler sunmaktayız. Değişen ihtiyaçlara uygun olarak sağladığımız bu destekler arasında yer alan e-Ticaret destekleriyle 2023 yılında toplam ihracat rakamları içerisinde yüzde 1,5 olan e-ihracat payını, 2028 yılına kadar yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

“İKLİM KRİZİNE KARŞI PROAKTİF ADIMLAR ATMAMIZ GEREKİYOR”

TİM Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mutlu da sürdürülebilirliğin tarladan sofraya gıdanın aksamadan ulaşmasıyla mümkün olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Küresel belirsizliklerin gölgesinde, gıda arzında istikrarımızı sürdürebilmemiz için iklim krizine karşı proaktif adımlar atmamız gerekiyor. Örneğin, dünya genelinde yaş meyve tüketiminden paketli meyvelere doğru bir ilgi artışı gözlenmekte. Önümüzdeki dönemde bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için çiftçilerle ilişkilerimizi güçlü tutmalı ve geleneksel yöntemlerin ötesinde, en verimli uygulamaların erişilebilirliğini artırmaya çabalamalıyız. Bu alandaki tüm paydaşlarımızla birlikte, neler yapabileceğimiz konusunda iş birliğine odaklanmış durumdayız."

WorldFood İstanbul, Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde 6 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.