GENEL MÜDÜRÜMÜZ GÜLDAL: ÜLKE STOKLARININ BÜYÜK BİR KISMI TMO BÜNYESİNDE YER ALIYOR

19-02-2024 / Gösterim Sayısı : 11112 / Arşiv

Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak geçtiğimiz sezon 13 milyon tonun üzerinde hububat alımı yapılarak bir rekora imza atıldığını vurgulayarak “Piyasa stoklarını yakından takip ediyoruz. Ülke stoklarının büyük bir kısmı TMO bünyesinde yer alıyor.” dedi.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen TUSAF 18. Uluslararası Kongre ve Sergisi, “Global Tarım Politikaları, Gıda ve Enerji” temasıyla 16 Şubat 2024 tarihinde Antalya’da başladı.

Kongre’nin açılışında bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, TMO’nun faaliyetlerine ve dünya hububat piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıllar içinde artan nüfusla birlikte dünya hububat ticaretinin de artış eğiliminde olduğunu belirten GÜLDAL “Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yaşandığı 2022 yılında bile rekor buğday ticareti gerçekleşti. Bu süreçte tahıl koridorunun, dünya ticaretinin artmasına önemli bir katkısı oldu. 22 Temmuz 2022 – 18 Temmuz 2023 tarihleri arasında açık kalan koridorda yaklaşık 33 milyon ton tarım ve gıda ürünü geçişi gerçekleşmiş, bu miktarın 3,2 milyon tonu Türkiye’ye gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Genel Müdürümüz, geçtiğimiz sezon hububat üretiminde rekorların yaşandığının altını çizerek “Toplam buğday üretimimiz 22 milyon tona çıktı. Ekmeklik buğdayda son 8 yılın en yüksek üretim rakamına ulaştık. Makarnalık buğdayda dünyadaki rekolte düşüşünün aksine ülkemiz son 18 yılın en yüksek rakamı olan 4,3 milyon ton seviyesini gördü. Arpa üretiminde de son 17 yılın rekoru kırıldı. Mısır üretimi ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 9 milyon tona ulaştı.” dedi.

Dünyada gelecek sezon beklentileri hakkında da konuşan Genel Müdürümüz, iklim koşullarının elverişli devam etmesi hâlinde verim artışından kaynaklı olarak dünya buğday üretiminin 11 milyon ton artarak 799 milyon tona yükselebileceğini söyledi. Ülkemizde ise buğday ve arpa ekilişlerinde önceki seneye göre artış olduğunu belirten GÜLDAL, bahar aylarındaki yağışların yeni sezon rekoltesini belirleyeceğini aktardı.

Hububatta devletimiz tarafından üreticilerimizi koruyucu tedbirlerin alındığını vurgulayan GÜLDAL, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hububatta, 30 Nisan 2023 tarihine kadar yüzde sıfır olarak uygulanan gümrük vergileri 1 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla yüzde 130’a çıkarılmıştır. Yurt içinden ürün teminini öncelemek üzere DİR rejiminde değişikliğe gidilerek önce ihracat, ardından ithalat şartı getirilmiştir. Makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerde serbest ihracatın önü açılmıştır.”

Piyasada oluşabilecek risklere de değinen Genel Müdürümüz “Bahar aylarında alınacak yağış miktarının gereğinden fazla olması durumunda rekolte kaybı riskine dikkat edilmesi gerekmektedir. Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi, fare zararı gibi durumlara neden olabilmektedir. Ayrıca tahıl koridorunun sona ermesinin ardından Ukrayna limanlarından ürün çıkışı insani koridor üzerinden devam etse de bölgedeki gerilim, piyasalar için anlık takip edilmelidir. Biz, Kurum olarak tüm bu risk faktörlerini yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TMO’nun geçtiğimiz sezon 614 alım noktasında, günlük ortalama 200 bin ton ürün alımı yaptığını vurgulayan GÜLDAL “TMO depoları, lisanslı depolar ve kiralanan depolarla birlikte 16,5 milyon tona ek olarak 6,5 milyon ton açık yığın depolama kapasitemiz var. Ülke stoklarının büyük kısmı Kuruluşumuz bünyesinde yer alıyor. Piyasa stoklarını da yakından takip ediyoruz. Cari sezonda fiyat indirimi ya da maliyetin altında satış yapmak gibi bir niyetimiz yok.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Un, makarna, yem sanayicileri ve hububat üretici temsilcilerinin yanı sıra birçok sektör paydaşını bir araya getiren Kongre, 15-18 Şubat tarihleri arasında devam edecek.