GENEL MÜDÜRÜMÜZ GÜLDAL: METEOROLOJİK KURAKLIK VAR AMA KITLIK YOK

24-01-2023 / Gösterim Sayısı : 2224 / Arşiv

 

Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, elimizde olmayan iklimsel nedenlerden dolayı meteorolojik kuraklığın olduğunu ancak önümüzdeki aylarda beklenen yağışların gelmesiyle kuraklık riskinin ortadan kalkacağına işaret ederek “Meteorolojik kuraklık var ancak kıtlık yok. Tüketiciyi endişelendirecek, arz eksikliği meydana getirecek bir durum söz konusu değil.”  dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, TRT 1’de yayımlanan “Bu Toprağın Sesi” programı canlı yayınında TMO faaliyetleri ve 2023 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dünyadaki gündemin kuraklık olmasına dikkat çeken GÜLDAL “2022 yılında bu dönemde kar yağışı vardı. Ancak biz asıl verimi nisan ayındaki yağışlardan aldık. Bu da demek oluyor ki ümidimiz var. Şubat, mart ve nisan ayındaki yağışlar bizim için önemli. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim özellikle hububat için tüm dünyada 2022 yılından stoklar devretti; dolayısıyla bir kıtlık yok. Arz eksikliği meydana getirecek bir sıkıntı söz konusu değil.” dedi.

Geride bıraktığımız 2022 yılının hem yağış hem de ürünlerdeki rekolte açısından oldukça verimli bir yıl olduğuna değinen GÜLDAL “TMO’nun faaliyet alanına girmeyen ürünler dâhil olmak üzere neredeyse tüm tarımsal ürünlerde çok iyi bir verim alındı. Rekolte beklediğimizin üzerindeydi. Tabii bu hem üreticiyi hem de bizi ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin iç piyasadan ürün alarak güçlü bir stok oluşturduğunu vurgulayan GÜLDAL “Haziran ayından itibaren biz sahadaydık. 500’e yakın alım noktası açtık. Personelimiz gece gündüz demeden, hafta sonu tatili yapmadan tüm gayretiyle çalıştı. Açıklamış olduğumuz fiyatlar hâlâ piyasadaki en iyi fiyatlar. Bu üreticimizi ziyadesiyle memnun etti ve olumlu anlamda çok fazla geri dönüş aldık. Son 25 yılın en yüksek alımını gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

Sadece hububat değil; fındık, kuru üzüm, mısır ve çeltik alımlarında da TMO’nun aktif bir politika izlediğini belirten Genel Müdürümüz “Fındık alımında 10. kuru üzüm alımında ise 5. görevimizi geride bıraktık. Fındık ve kuru üzüm için diyebilirim ki fevkalade bir alım dönemi oldu. Ayda en az bir defa fındık alım noktalarımıza giderek üreticilerimizle görüşmeler sağladım ve bu görüşmelerde gördüm ki üreticimiz bizim açıkladığımız fiyatlardan ve birçok yere alım noktası açarak onlara daha ulaşılabilir olmamızdan çok memnun. Aldığımız bu ürünleri hem yurt içi hem de yurt dışı piyasada değerlendiriyoruz. Fındıkta dünyada kimse elimize su dökemez. Devletin buna sahip çıkması üreticiyi ve tüketici koruma anlamında oldukça önemli bir yere sahip.” dedi.

TMO’nun tüketiciye yansıyan en önemi görevlerinden biri ise regülasyon çalışmaları. Bu konuda da önemli açıklamalarda bulunan GÜLDAL “Piyasaların dengeli ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için çeşitli regülasyon çalışmaları yapıyoruz. Örneğin ekmek fiyatlarındaki artışların önüne geçmek için fırınlara uygun fiyatla buğday satıyoruz. Böylece maliyeti azaltarak ekmek fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesinin önüne geçiyoruz. Diğer taraftan yem regülasyon çalışmalarımız devam ediyor. Besicilerimize piyasa fiyatının yüzde 20 altında arpa satışı yapıyoruz. Biz bir regülasyon kuruluşu olduğumuz için sektörle beraber üreticilerle de görüşmeler yaparak bu süreçleri başarılı bir şekilde yönetiyoruz. Yeni hasat dönemine kadar bu regülasyon çalışmalarımız devam edecek.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin elinde yeterli stok olmadığa dair çıkan söylentilere karşılık GÜLDAL “TMO olarak amaçlarımızdan biri arz güvenliği sağlamak, stratejik olarak stoklarımızı korumak. Ayrıca piyasanın da bir sonraki hasada kadar dengeli gitmesini sağlamak. TMO olarak çok güzel bir alım dönemi geçirdik ve stoklarımız dolu. Bu nedenle diyebiliriz ki gıda arzında hiçbir sıkıntımız yok.” şeklinde cevap verdi.

Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL; TMO olarak ülke yararına ne gerekiyorsa yapıldığını, TMO’nun her daim çiftçinin yanında olduğunu belirterek “2022 yılında izlediğimiz politika ve verdiğimiz iyi fiyatlar sayesinde hububat ekiliş alanları yüzde 5 arttı. 2023 yılında da üreticimizi memnun edecek alım fiyatları açıklayacağız ve desteklerimiz devam edecek.” dedi.