TÜRKİYE, BUĞDAY VE BUĞDAY MAMULLERİ İHRACATINDA DÜNYADA MARKA HALİNE GELDİ

06-04-2024 / Gösterim Sayısı : 673 / Arşiv

 

Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL makarnalık buğday ve buğday mamullerinde ülkemizin hem üretimde hem de ihracatta dünyadaki sektöre tam manasıyla damgasını vurduğuna dikkat çekerek “TMO’nun ve Türkiye’nin alacağı aksiyonlar, dünyada ilgili sektör tarafından takip ediliyor ve izleniyor.” dedi.

TRT Haber, dünya buğday üretimi ve ihracatında Türkiye’nin durumuyla ilgili Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Röportajın verildiği haberde Türk tarımının son yıllarda önemli bir ivme kazandığının altı çizilerek Türkiye’nin özellikle buğday üretiminde hız kazandığı, geçen yıl en büyük makarnalık buğday üreticisi olduğu ve ihracatın da buna paralel olarak arttığına vurgu yapıldı.

Türkiye’nin durum buğdayı yani makarnalık buğday üretiminde 2023 hasat yılında öne çıktığının kaydedildiği haberde “4,3 milyon tonla 18 yılın rekoru kırıldı. Üretimde Kanada geride bırakıldı. Dünyada birinci sıraya yükseldi. Bu rekor üretim, ihracata da yansıdı. Türkiye durum buğdayı ihracatında ikinci sırada.” denildi.

Haberde Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL’ın şu açıklamalarına yer verildi:

“Türkiye hem buğday üretiminde hem de buğday mamulleri ihracatında öne çıkan bir ülke pozisyonunda. Nitekim makarnalık buğday üretiminde geçen sene 4.3 milyon ton üretimle dünyada bir numaraya ulaştı. 600 milyon dolar değerinde 1.4 milyon ton makarnalık buğday ihracatı yapıldı. Bu kapsamda Cezayir’den İtalya’ya, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Kanada’ya birçok ülkeye ihracat gerçekleşti. Türkiye son yıllarda yakaladığı bu ivme ile dünya un ihracatında birinci ya da ikinci sırada, makarna ve mamulleri ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor.

Bu rakamlar, makarnalık buğdayda ülkemizin dünyadaki sektöre tam manasıyla damgasını vurduğunu gösteriyor. TMO’nun ve Türkiye’nin alacağı aksiyonlar, dünyada ilgili sektör tarafından takip ediliyor ve izleniyor.”

Türkiye’nin buğday ve buğday mamulleri ihracatında dünyada marka haline geldiğine dikkat çekilen haberde “Bir yandan üretim arttırılırken bir yandan da artışların korunması için çalışılıyor. Çiftçiler alım fiyatı ve depolama gibi farklı uygulama ve politikalarla destekleniyor. Üretici yalnız bırakılmıyor.” ifadelerine yer verildi.

haberi izlemek için tıklayınız…